sw1

sw1

TERZİLİK MESLEĞİNDE YENİ UFUKLAR PROJESİ

///TERZİLİK MESLEĞİNDE YENİ UFUKLAR PROJESİ

 

PROJE ADI
TERZİLİK MESLEĞİNDE YENİ UFUKLAR
PROJE NO
ŞU 16
PROJE TÜRÜ
İSTIHDAM
PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ- ŞANLIURFA TERZİLER ODASI
PROJE SÜRESİ
12 AY
PROJE BÜTÇESİ
163.300 TL
PROJE ÖZETİ
Terziler Odasına kayıtlı 23- 30 yaş arası 60 üyeye, işsiz 40 kişiye ve kırsaldan gelen 18- 30 yaş arası 100 bayana terzilik alanında teknolojik araç ve gereçleri kullanmaya yönelik eğitim verilmesi öngörülmektedir.
PROJENİN AMACI
Projenin amacı, günümüz teknolojisinde terzilerin yeni çıkan bilgisayarlı araç ve gereçleri kullanabilmelerini sağlamak amacıyla terzilere eğitim vererek bu araç ve gereçleri kullanıp üretim yapabilecek düzeye getirmektir. Bu kapsamda, yetişen elemanların kendi aralarında yasal olarak kooperatifleşip birlikte çalışmalarını sağlamak ve hazır giyim sektörüne kalifiye eleman yetiştirip, verimliliği artırıp, ülkemizdeki meslektaşlarımızla aynı kulvarda ve aynı şartlarda üretim yapabilecek ortamı hazırlamak projede amaçlanmıştır.
PROJENİN HEDEF KİTLESİ
Terziler Odasına kayıtlı 400’e yakın esnafımız içerisinde 23–30 yaşları arasında 60 erkek üyemiz, işsiz gençler arasındaki 40 kişi ve kırsaldan gelen 18 – 30 yaş arası vasıfsız bayanlardan 100 kişi olmak üzere toplam 200 kişi projenin hedef kitlesidir.
PROJENİN TEMEL FAALİYETLERİ
Bilgisayarlı düz dikiş makinesi almak
Ceket ve pantolon vb. bilgisayarlı cep flota makinesi almak
Düğme Dikme Makinesi Almak
Pontorize Makinesi Almak
İlik makinesi almak
Tam teşekküllü atölyeyi montaj ve eğitime hazır hale getirmek
Hedef gruba eğitim vermek
Mesleki eğitim merkezinde eğitmenler tarafından 10 ay süre ile hedef gruba teknolojik araç ve gereçlerin kullanım eğitimi vermek
PROJENİN ÇIKTILARI
1. Ayda 1 kurs olmak üzeri haftada 3 günden toplam 11 kurs verilmiştir. Teorik uygulama ve kalıp çıkarma ve iş yeri kurma, kolektif çalışma eğitimleri verilmiştir.
2. Geceleri haftada 4 gece olmak üzeri 8 kurs da odamıza kayıtlı 200 üyemize teorik uygulamalı bilgisayarlı makinelerin kullanma eğitimi, kalıp hazırlama, kesim ve kolektif çalışmalar yönünde eğitim verilmiştir.
3. 85 erkek ve 30 bayan kursiyer olmak üzeri toplam 115 kursiyer müracaat etmiş ve bunların hepsine sertifika düzenlenmiştir.
4. Bu kursiyerlerden, 10 kişi iş yeri açmış, 9 kişi çeşitli atölyelerde ustabaşı olarak, 70 kişi de tekstil fabrikalarında veya ilimizde açılan atölyelerde çalışmaktadır.
5. Eğitim verdiğimiz üyelerimiz ise 80 kişi küçük çaplı atölyeler kurmuş ve her birinin yanında en az 5 kişi istihdam edilmekte ve çarpan etkenlerde düşünüldüğünde bu atölye sayesinde 450 kişinin istihdam edildiği görülmektedir.
6. Atölyemizin faal olması nedeni ile bazı kurumlardan teklifler alınmıştır. İŞKUR il müdürlüğü ile yapılan sözleşme gereği işsizliği önlemek amacıyla konfeksiyon makineciliği operatörlüğü eğitimini vermek üzere 376 saatlik ders programı ile kursiyerler 47 gün boyunca eğitim görecek 20 kursiyere İŞKUR il müdürlüğü tarafından günlük 15 TL ücret ödenmiştir.
PROJE YARARLANICILARININ- YÜRÜTÜCÜLERİNİN İFADELERİ – NE DEDİLER?
Azize TUĞBAY(Kursiyer): Ben 4 çocuklu dul bir bayanım. Tahsilim olmadığı için bir yerlerde çalışma imkânımda olmadı. Zaten aile ortamımda buna müsait değildi. Terzilik Mesleğinde Yeni Ufuklar Projesi sayesinde kursa gittim. Hiç görmediğim makineler ile karşılaştım. Şimdi iyi ki bu kursa katılmışım diyorum. Şu an evimde terzilik yaparak çocuklarımın eğitimine katkıda bulunmaktayım. Kendime makine aldım. Şu an penyeden pijama yaparak evimin yanındaki pazarda çocuklarımla birlikte satmaktayım. Bu kurs sayesinde bir meslek sahibi oldum, kendime daha fazla güvenmeye başladım. Öğrenmenin yaşının olmadığını öğrendim. Bir insan isterse yapamayacağı hiçbir şey yoktur bunu anladım. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ederim.
ADİLE BİZCİ (Kursiyer): İlimizde genelde bayanlar iş yeri açmak veya bir atölyede çalışmak gibi düşünceleri yoktur. Terzilik Mesleğinde Yeni Ufuklar Projesi ile benim gibi birçok arkadaşım gidip atölyeyi ziyaret ettik. Gördüğümüz manzara karşısında şaşırdık, çünkü hiç görmediğimiz dikiş makineleri ile karşılaştık. Atölyedeki makinelerin hepsi bilgisayarlıydı. Mekânın ve eğitim ortamının çok güzel ve müsait olduğunu gördük.
İlk ay itibarı ile yedi bayan arkadaş atölyeye kaydımızı yaptırdık. Ulaşım sorunumuz Terziler Odası tarafından giderildi. Bu proje sayesinde mesleği öğrendim. Beraber kursa geldiğimiz üç bayan arkadaşımı yanıma alarak kendime iş yeri açtım. Şu an vergi dairesinde kayıtlıyım ve bu proje sayesinde ailemin geçimini sağlamaya başladım. Bu imkânı bizlere sağlayan yetkililere teşekkür ediyorum.
SADIK KURT (Terzi-Kursiyer): Terzi idim ama atölyeciliği bilmiyordum. Terzilik Mesleğinde Yeni Ufuklar Projesi sayesinde görmediğim, bilmediğim makineleri tanıdım ve kullanmasını öğrendim. Örneğin flota, ilik, düğme, reşme gibi daha sayamayacağım birçok makineyi kullanmasını öğrendim. Kalıp çıkarmayı öğrendim, kesim yapmasını öğrendim. Daha iyi yetişebilmem için terziler odası bana 4 ay boyunca maaş verdi ve şu an bir atölyede, 10 kişinin istihdam edildiği bir ortamda ustabaşı olarak çalışmaktayım. Bu proje ile bizlere bu imkânları sağlayan Ankara’daki büyüklerimize, Şanlıurfa Valiliği’ne ve canla başla çalışarak her türlü eksiğimizi gideren terziler odasına ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Numan TUĞBAY (Terziler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı)
Projemizden yaralanan kursiyerlerimizin tümünün ortak fikirleri şudur; biz düz dikiş makinesini kullanmasını bilmez iken bu kurs sayesinde atölyede bulunun bütün bilgisayarla donatılmış tekstil atölyelerinde fabrikalarda kullanılan makineleri rahatlıkla kullanabilecek düzeye geldik.
Aldığımız eğitimle bizlere iş yeri açabilme cesareti geldi. Ayrıca kurslara katılan bizler son teknoloji ile tanıştık, çeşitli atölyelerde çalışma imkânları bulduk. Gücümüzü birleştirirsek devlette bize destek verirse işsizliği kendi alanımızda en az seviyeye çekeceğimize inanıyoruz.
Bölgemizde ceket atölyeleri bulunmamakta ve atölyemizde cekete yönelik araç ve gereçlerimiz yeterli değil. Bizlere bu imkân verilirse bölgede ceket atölyelerinin çoğalacağına yürekten inanıyoruz. Yok, olmaya yüz tutmuş terzilik mesleği bu tür projeler ile günün şartlarına uygun bir şekilde canlanacağı inancındayız. Bu güne kadar desteklerini bizlerden esirgemeyen valiliğimiz ve il milli eğitim müdürlüğümüze oda başkanı ve proje koordinatörü olarak minnet ve şükranlarımı arz ediyorum.
2017-04-14T15:49:25+00:00 14/04/2017 Cum|